Talon lopulliset suunnitelmat

keskiviikko 15. helmikuuta 2017 Valeäiti 20 Kommenttia

Viime viikot ovat menneet niin touhukkaissa tunnelmissa, etten edes ehtinyt kertoa teille tärkeintä:

Jätettiin tammikuun lopulla rakennuslupahakemus sisään! Wohoo! Kohta kaksi vuotta kaapissa odotellut Möttönen pääsee vihdoin kylmään odottamaan Sitä Päivää kun lupa tulee. Ja sehän tulee.

Taloprojekti on siis hienossa vaiheessa. Jotain tapahtuu vihdoin, ja päätöksiä on tehty paljon.

Suunnitelmat ovat nyt tosi hyvät. Puolentoista vuoden hinkkaaminen on palkittu. Moni juttu voisi olla toisinkin, mutta leikitellään ajatuksella että "sitten seuraavaan taloon" saadaan ne nyt puuttumaan jäävät asiat: ylös asti auki oleva olkkari, vanhempien makuuhuoneeseen oma kylppäri, katettua ulkotilaa, kodinhoitohuone jne. CLT seinät ja loft-henkeä. Meibi.

Tähän taloon saadaan kuitenkin pihasauna, tosi avara olkkari + keittiö, kivan kokoiset lasten huoneet ja ihan valtavasti ikkunapinta-alaa.

Jos siis rahat riittää ja lupakäsittelijä on suotuisa. Se nähdään kohta.

Nyt on aika raottaa salaisuuksien verhoa, ja näyttää teillekin mitä unelmaa lähdetään tavoittelemaan. Por favor, talomme pohjat!

Kellari, eteinen ja talousrakennus


Taloon tullaan sisään kellarikerroksesta. Vasemmalle jää autotalli ja oikealta mennään sisään toivottavasti riittävän avaran eteisen kautta. Rappusista lähdetään ylös oleskelukerroksiin ja kellarin perältä löytyy kylppäri + vierashuoneeksi taipuva pukuhuone, mutta kappas vain, ei saunaa! 

Sauna löytyy mökkimäisesti piharakennuksesta, kantovesiversiona. Piharakennuksessa on lisäksi isohko tupa, jossa myös takka; pieni ulkovarasto ja naked area eli sisäänveto, jossa istuskella löylyjen jälkeen rauhassa ilman että kukaan siihen näkee.

Päätalon ja piharakennuksen väliin jää pieni kivetty alue, joka toimii autopaikkana ja sählyareenana. Kuvittelisin.

Oleskelukerros ja yläkerta

Ensimmäisessä varsinaisessa asuinkerroksessa on meidän "esittelytilamme": noin 70 neliössä keittiö, ruokailutila ja olkkari. Perältä löytyy myös pieni työtila, joka voi toimia myös vierashuoneena. Huonekorkeus tässä kerroksessa on kolme metriä. Keskelle tulee takka tilaa jakamaan. Samoin kuin kellarissa, täälläkin on ihan vain pikkiriikkinen vessa. Ikkunaa onkin sitten noin neljän talon edestä. 

Keittiöön tulee aamuaurinko, olkkariin porottaa iltapäivällä (puoli valtakuntaa hyvistä sälekaihtimista) ja illalla ihastellaan työhuoneen suunnalta kuinka aurinko laskee alas seuraavalle kukkulalle. Olkkarista pääsee luonnonmukaiselle kalliopihalle, jossa on jotain kevyitä puuterasseja askelta helpottamaan. 

Jos alakerta oli melkein showroom, yläkerta on pelkkää perhettä. Samoissa neliöissä (70) kolme suhteellisen avaraa makuuhuonetta ja keskellä pienehkö mutta valoisa aula, jossa on ikkunat koko seinän leveydeltä. Kylppärissä on muutama neliö kodinhoitotilaa: pyykkikoneet ja tilaa likaisille pyykeille. 

Walk-in-closet jäi meiltä nyt lopulta kuitenkin pois, sekin sitten siihen seuraavaan taloon (jota ei koskaan tule). Täällä on kuitenkin kaksi lavuaaria, ranskalaiset parvekkeet makkareissa (tästä en ole vieäkään varma mutta tulipahan nyt laitettua) ja korkeat huoneet harjaan asti, ellei rakennesuunnittelija toisin päätä. 

Talon ulkoasu Puikulatalomme julkisivu on pelkistetty. Tavoitteena on musta pystypuuverhoilu, mustilla ikkunakarmeilla, mustalla katolla. Väriä taloon tulee kellarin ulko-oven sisennyksestä, joka tehdään puun värisenä, kuten myös autotallin ovi. Piharakennus on samaa ihanan synkkää mustaa ja muodoltaan vielä pelkistetympi.


Siinä se! Meille äärimmäisen sopiva ja ihana paketti. Monta juttua on ajateltu etukäteen, monta varmasti jätimme vahingossa huomiotta. Ainakin pihasaunan romanttisuus / käytännöllisyys ratkeaa ajan kanssa, ja voimakkaan kalliorinteemme lopullinen kohtalo ja pihan ilme kokonaisuudessaan selviää vasta maatöiden jälkeen kun tiedetään miten paljon oikeasti pitää louhia. 

Samoin on vielä arvoitus missä kohtaa taloa tapahtuu silittäminen, missä siivousvälineet majailee ja kuka täällä muka ikinä jaksaa siivota, mutta muuten homma on musta aika jees. 

Seuraavana edessä: löytää riittävän hullu talotoimittaja joka uskaltaa ottaa projektimme hoidettavakseen ja jolle meillä riittää rahaa maksaa. Niiin ja väliaikaisen asunnon vuokraaminen. Pikkujuttujahan nämä. Arkkitehtinä on toiminut puurakentamiseen erikoistunut Eve Sarapää, jota voin lämpimästi suositella kaikille! 

Viime viikot ovat menneet niin touhukkaissa tunnelmissa, etten edes ehtinyt kertoa teille tärkeintä: Jätettiin tammikuun lopulla rakennusl...

Facebook-kommentit

Muut kommentit

20 kommenttia :

 1. AAAAhhhh.. ihana! Superplussaa isoista ikkunoista alhaalla ja piharakennuksesta - upeeta että tuotte ns. mökkisaunan kaupunkiin.
  Jeah!

  Rakenuslupa. Olen oksentaa kun kuulen sen sanan. Nimittäin... me ollaan kaatamassa YKSI sisäseinä ja tekemässä kahden kerroksen väliin YKSI reikä. Lupaa on nyt haettu kohta vuosi. Ja vielä odotellaan :) Nää ei vaan tajua täällä että joku oikeasti hakee sellaista lupaa. Kandeis kuulemma "tehdä vaan". Huhh. Suomessa varmasti vähän helpompaa ja nopeampaa - siellä kun on totuttu siihen että rakennuslupia hakee muutkin kuin kauppakeskuksia rakentavat :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. haha kuulostaapa islantilaiselta todella :D :D toivottavasti saatte kohta luvat ja pääsette hommiin!

   Poista
 2. Pihasauna <3

  Milloin on tuparit? Kutsuin jo itseni ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juhannuksena! En kerro vielä vuotta! :D

   Poista
 3. Meillä on talo vuodelta 1954 ja siinä on piharakennuksessa puusauna. BEST.THING.EVER. Mä en oo innostunut tuosta mustasta ulkomuodosta, mutta eipä se mulle tuu asuttavaksi. :) Hyvältä näyttää ja pohjapiirustus on toimiva. Meidän rintamamiestalossa on melkein samanlainen pohjapiirros jos kaatais väliseinät.

  Toivottavasti saatte pian rakennusluvan!

  VastaaPoista
 4. Ihan älyttömän mielenkiintoista, lupaathan kertoa projektista pian lisää! Täällä projektia seuraa puukerrostaloista lopputyönsä kirjaimellisesti sydän verillä kokoon raapinut rakennesuunnittelija. Ja voitteko kuvitella, minun mies ei ole suostuvainen oman talon rakennusprojektiin, eli on mahdollista etten saa koskaan suunnitella omaa taloani! :O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oh no! sun pitää suunnitella sit muille :D kerron tottakai projektista lisää kun hommat etenee, olethan löytänyt jo tonttipäiväkirjan? http://valeaiti.blogspot.fi/p/tonttipaivakirja.html

   Poista
 5. Näyttää upealle! Mä niin rakastan tutkia asuntojen pohjapiirrustuksia. Sit aina mietin, että millaista niissä on asua ja miten niihin ois huonekalut fiksuin sijoitella. :) Ehkä mä vielä joku päivä pääsen muuttamaan yksiöstäni isompaan asuntoon ja laittamaan sen viimeisen päälle itseni näköiseksi. Vaikka tämä on kyllä kaikessa pienuudessaan ihana opiskelija-asunto enkä tästä muuta vaihtaisi kuin ottaisin vain lisää neliöitä. :D

  Sitä jäin miettimään, että hienoa, miten teillä on pyykkihuolto ylimmässä kerroksessa, missä myös oletettavasti jokaisen vaatekaapit? Ei tarvitse sitten kerrosten välillä rampata pyykkipinojen kanssa. Toivottavasti keksitte sinne toimivan järjestelyn pyykkien kuivattamista varten ettei loju pyykkiteline aina kulkuväylällä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pyykit on ollu hyvin keskeisessä osassa suunnittelua :) nimenomaan tarkoituksena että kaikilla on vaatekaapit lähellä. Pyykit menee 80% meillä kuivausrumpuun, loput semmoiseen seinästä vedettävän kuivaustelineeseen joka tulee varmaan tuon koneiden päällä olevan tason yläpuolelle. Perinteistä telinettä eu olla käytetty Vuosiin eikä osata siis kaivatakaan :)

   Poista
 6. Ihanalta näyttää. Meillä muuten aika saman oloinen pohjaratkaisu, tosin ei kellaria.

  Alakerrassa käytännössä yhtä tilaa keittiö, ruokailutila ja olohuone. Lisäksi meillä on alakerrassa vessa ja kulku autotalliin sekä tietty sinne paraatipuolelle. Varsinaista eteistä ei ole. Neliöitä tässä kokoonpanossa on 85.

  Yläkerrassa kolme makkaria (jokaisessa tosin vaatehuone ja meillä vanhemmilla oma kylppäri) lasten kylppäri ja iso loft. Se yläkerran loft on ollut aivan paras koska lapset katsoo telkkaria ja pelailee siellä ja leikkii leikkinsä, ja nöäin ollen ahtaampi alakerta on lähinnä aikuisten tilaa. Yläkerrassa neliöitä on 110 muistaakseni (meidän makkari on käytännössä autotallin päällä).

  Onko teidän saunassa ikkunaa? Pihasauna kuulostaa aivan mahtavalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi vitsi kuulostaa ihanalta teidän koti! Just vielä ne meidän puuttuvat unelmajutut siellä :) saunaan on tulossa ikkuna juu siihen katoksessa olevan istuskelualueen yläpuolelle.

   Poista
 7. Onpa kiva kun jaoit talon piirustukset. Sitä mietin että miten olette suunnitelleet halkojen säilytyksen? Meillä on niille ihan ison leikkimökin kokoinen vaja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nooooo ei oltu suunniteltu :D varmaankin tuohon varastoon tai jotenkin sen seinustalle tai sitten autotalliin. Mietitään se sit joskus :D

   Poista
 8. Hieno on! Insinööri saa kantaa sitä vettä sitten ihan rakkaudella sinne romanttiseen saunaan :) kai siellä on tarpeeksi tilaa takkahuoneessa bileille? Majoitusmahdollisuus kahdelle aikuiselle ja kahdelle serkulle plussaa :D eihän sieltä jaksa edes kotiin yöksi ajaa ;) pyykkihuoltoasia on kyllä tärkeä. Minne tulee teline? Rumpuhan teillä pitkälti pyörii, mutta ne pakolliset ripustettavat on ärsyttäviä. Ihanat isot ikkunat = kärcher tai ikkunanpesupalvelu mukaan suunnitelmaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kato pyykkijutut tuolta ylempää! Ja ikkunanpesuineen hoituu niin ett se on serkkujen majoittumisen hintana ;)

   Poista
 9. Onks teillä muuten siis ajatus kantaa se vesi sinne saunaan kellarikerroksen kylppäristä vai ulkovesipisteestä? Mä ehkä suunnittelisin sen ulkovesipisteen sijainnin tämä asia mielessä. :) Onko se muuten kustannuskysymys ettette vedä tuonne saunaan vesiä? Varmaan viemäröinti kuitenkin edellytetään? Miettisin kuitenkin rakennusvaiheessa sen vesioption siten että on helppo myöhemmin toteuttaa jos ei kantovesi käytännössä toimikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mä oikeastaan vähän huijasin - ei se ole kantovesi vaan sinne kyllä vedetään kylmä vesi ja viemäri löytyy siis myös. Tila on puolilämmin. Vesipiste tullee silti siihen autotallin seinään niin että on helppo käyttää pihalla ja siitähän se sopii saunaankin samalla.

   Poista
 10. han huippuhyvältä näyttää! tsemppiä :-) Pakko muuten sanoa, että mekin vuosia vitsailtiin talossa monestakin asiasta että laitetaan sitten sinne seuraavaan taloon. Eka talo oli kuitenkin ihan oikeasti tehty sillä ajatuksella että sieltä lähdetään vasta kiikkustuolin kautta vanhana. Vaan kappas, kun nyt asutaankin jo siellä "seuraavassa talossa" :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mä arvelen kyllä että meillekin käy noin :D Kiitos kommentista!

   Poista

Kerro vaan, ihan rohkeasti.