Tonttipäiväkirja

Valeäiti 17 Kommenttia

Tällä sivulla kootusti koko 2015 alkaneen, 2016 keväällä päättyneen, ja kesällä 2016 uudelleen henkiin heränneen taloprojektin kulku. 2017 rakennetaan! Tarkemmat tuskat ja ilot löytyvät kategoriasta "taloprojekti".

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Toukokuu 2017
Vappumaljat skoolataan omien kallioiden päällä hetki sitten saadun rakennusluvan kunniaksi. Hetki on juuri niin juhlallinen kuin se puolitoista vuotta sitten silmissäni näin. Aurinko lämmittää ihanasti tyynellä kalliolla ja naapuritontilla kaivinkone laittaa parastaan. Mättäät lentää ja kivikasat siirtyvät ja me ihmettelemme vieressä. Ihan pian on meidän vuoro.

Kaikki etenee nyt rytinällä, kirjaimellisesti. Tontille tulee heti vapun jälkeen iso kyltti, jossa kerrotaan meidän nimiemme saattelemana että tähän aikoo nousta joku talo. Hullua!

Lähes ensimmäisenä lämpimänä kevätpäivänä, 15.5. tarkalleen ottaen, kaivuri siirtyy tonttimme kohdalle ja alkaa rapsuttaa.


Huhtikuu 2017
Huhheijaa mikä kuukausi. Yhtäaikaa duunikiireitä, podcast-kriisejä ja talon kannalta tärkeimpiä päätöksiä. Ikkunan karmit. Ne hemmetin karmit. Niiden sisällä päin näkyvä väri pitäisi valita, vaikka ei millään pysty ymmärtämään miltä koko talo tulee sisältä näyttämään. Ja jokainen väri maksaa erikseen, tietysti. Vellomme tässä(kin) päätöksessä viikkoja kunnes aika loppuu ja päätämme: Mustat. Turvalliset mustat.

Piirrätämme talotoimittajan lähettämät tarkistuskuvat (= lupakuvat heidän toimitukseensa uudelleen piirettyinä) useaan otteeseen uusiksi. Insinööri tihrustaa yö toisensa jälkeen kuvia ja spottaa ongelmia: luukku väärässä päässä taloa, välipohjasta on lähtenyt senttejä, huonekorkeus on tipahtanut. Kuin massiivinen "etsi viisi virhettä" -peli, jonka lopputuloksen kanssa on elettävä. Lopulta saadaan kuitenkin kaikki palaset kohdilleen

Huhtikuussa tavataan myös 32 keittiötoimittajaa (Ai eikö? Siltä se tuntui.) eikä päästä, yllättäen, mihinkään päätöksiin. Lupaavalta kuitenkin näyttää, ehkä vielä jonain päivänä meillä on keittiö! Meanwhile: naapuriin nousee kahdessa päivässä talo. Kyllä näyttää muuten elementtirakentajan projekti vähän erilaiselta!

Se naapurin talon nousemista edeltänyt louhiminen otti muuten vähän myös meidän tontista pois. Ei voi mitään, tälläistä tämä on. Nyt on kaunis tukimuuri. Kauhulla odotamme omaa louhintavuoroamme.

Tapahtuu tässä kuussa muutakin kuin vaikeita (tekemättä jätettyjä) päätöksiä. Isoin, kaunein ja hienoin: SAIMME RAKENNUSLUVAN! Oujeeeeeeee!!!! Sen kauniin lapun lisäksi saamme monta muutakin tärkeää asiaa tehtyä: valitaan LVIS-urakoitsija, päätetään rakennesuunnittelija, kaadetaan puut tontilta noin tunti luvan saannin jälkeen, ja rapsutellaan (Insinööri rapsutti) ties kuinka monena kauniina räntäiltana kalliota tontilta esiin. Tehdään alustavat pihapäätökset ja saamme lopulta talotoimittajan kanssa kaiken viittä vaille valmiiksi projektin aloitusta varten. Ykkösen koulupaikka varmistuu ja kavereita löytyy edelleen lisää.


Maaliskuu 2017
Tapaamme toimittajia, käymme referenssikohteissa. Kaikki urakoitsijat ovat tavallaan samanlaisia, kaikissa on kuitenkin joku vika. Joku haukkuu kilpailjoita, joku kieltäytyy tarjoamasta, joku on liian kallis ja toinen epäilyttävän halpa. Opimme että yleensä halpa tarkoittaa että toimitussisällöstä puuttuu jotain. Olemme kohtuullisen hukassa tässä suossa: budjetti näyttää yhä edelleen ihan mahdottomalta ja fiksua ratkaisua ei näy. Tarjousten vertailu on ihan mahdotonta ja kukaan ei tunnu sanovan että hyvä siitä tulee, näin me se tehdään.

Kuun lopussa muutamme alueelle ja hullaannumme. Tämähän on aivan mahtava paikka! Ehkä tästä innostuneena teemme vihdoin lopulta sen hypyn ja valitsemme turvallisimman tuntuisen. Laitamme nimet alle talopaketin toimitukseen, sitoudumme rakennusurakkaan.

Se on menoa nyt. Huhtikuussa 2018 meillä saattaa olla jo oma koti. HUI ja JEE!

Helmikuu 2017
Saamme tavallaan helpottavia uutisia: CLT-valmistaja, jonka kelkkaan emme lopulta uskaltaneet lähteä, on hakeutunut konkurssiin. Hirvittävän surullinen uutinen ja tuntuu pahalta niiden hyvien tyyppien puolesta, mutta samalla ei voi olla miettimättä miten hyvä päätös itse tehtiin. Huh.

Helmikussa on muutenkin paljon tohinaa. Kilpailutamme runkotoimittajia, viilaamme yksityiskohtia rakennustapaselosteeseen (mihin suuntaan ovien pitää aueta, pitäisikö sisälläkin näkyä puu?), valitsemme maalin julkisivuun (musta, tosi musta), vastaava mestari kilpailuttaa maatyöt ja teemme sen myötä ensimmäisen virallisen tilauksen. Toukokuussa alkaa! Lupa lähenee päivä päivältä: enää yksi naapurin kuuleminen ja erikoissuunnittelijoiden nimet puuttuu. Pieniä selvityksiä tehdään siellä täällä ja opimme mm. ettei Suomesta saa sellaista autotallin ovea, jota Helsingin kaupunki vaatii. Jännä.

Tähän kuuhun mahtuu myös kaksi todella isoa ja todella helpottavaa muutosta: löydämme väliaikaisen vuokrakämpän tulevalta asuinalueeltamme ja minulla loppuu yrittäminen. Maaliskuusta alkaen saan taas kunnon palkkaa, huh mikä helpotus! Tutustumme yhä enemmän tulevaan alueeseen ja ihmisiin ja rakennamme talostamme nukketalon oikeissa mittasuhteissa


Tammikuu 2017
"Nukutte yksi, kaksi yötä ja päätös syntyy kuin itsestään", yksi rakentaja sanoi. Totesin, ettei se ole tässä 75 yönkään jälkeen ratkennut. Nyt on kuitenkin deadline sovittu: 16.1. arkkitehti haluaa tietää, millä rakenteella taloa lähdetään piirtämään. 20.1. mennään kaupungin rakennusvalvojan luo kyselemään, josko piirretty talo olisi ok sellaisenaan. Menemättä nyt siihen pelkoon, että se ei ole (ei olla vielä mitään kyselty, iik), edessä on silti se sama vaikea päätös. Tavallaan onneksi näyttää siltä, että budjetti päättää asian puolestamme.

Sen on tässä kyllä huomannut että 150 neliöisen talon budjetilla on melko vaikeaa rakentaa 250 neliötä. Ei muuten olisi ehkä tarvittu näitä kaikkia kuukausia sen huomaamiseen.

Öitä ei mennyt yksi eikä kaksi, mutta ehkä 92. teki sen. Päätämme luopua CLT:stä, betonista, kivestä, hirrestä..ja mennä sieltä mistä melkein kaikki suomalaiset talot ovat menneet: perinteinen puutalo it is.

Tämän päätöksen myötä hommat liikkuvat nopeasti - saamme talon piirustukset lopullisiksi ja esittelemme ne kaupungille. Tuomio on loistava: "Tässähän on valmiit lupakuvat, paperit sisään vain" ja niin me teemme. Nyt seuraa ensimmäinen iso steppi tässä melkein kaksi vuotta kestäneessä hankkeessa.

***RAKENNUSLUPAHAKEMUS ON JÄTETTY!***
Hells to the yeahs! 

Tällä hetkellä lopulliset kuvat alla, pidempi selostus suunnitelmista täällä:


Joulukuu 2016
Uuden, pienemmän talon tarjous tulee takaisin - ja se on hyvä! Budjetissa, vihdoin! Tällä mennään! Pankkikin päättää luottaa yrittäjään ja antaa lainalupauksen. Tie rakennuslupaan on sileämpi kuin koskaan.

Nyt me rakennetaan!

Hahahahaha, ei tietenkään. Aina tulee jotain. Tällä kierroksella tarjouksen tehneestä toimittajasta alkaa kuulua kummia. Luottamus nakertuu niin paljon, ettemme ehkä uskallakaan lähteä tähän kyytiin. Toimittajan hylkääminen tarkoittaa samalla melko varmasti CLT -rungon hylkäämistä. Päätös, joka ei ole millään tavalla helppo.

Isoriskinen CLT, kompromissin tuntuinen rankarunkoinen ekovilla vai täysin uusi tuttavuus (ja tosi kaukana puutalohaaveesta) betonielementtitalo? Avaimet käteen vai sittenkin homman haltuun otto yksin? Joulu menee tiukasti seinää tuijottaen, mietintämyssyt päässä, päätösten kourissa. Vastaava mestarimme laskee budjetteja erilaisten ratkaisujen osalta, me pyydämme tarjousta vielä kahdelta uudelta taholta.

Olemme lähimpänä rakennusluvan jättämistä kuin koskaan (tällä tontilla), ja samalla tavallaan taas nollapisteessä. 

Marraskuu 2016
Uudet suunnitelmat kompaktimmasta talosta valmistuvat (4. erilainen versio talosta!). Näyttää ja tuntuu hyvältä, lopullista hintaa jännitetään. Ehdokkaita vastaavan mestarin rooliin tavataan ja yksi hyvät suositukset saanut valitaan. Naapurien kanssa sovitaan talon väreistä (vierekkäiset eivät saa olla saman värisiä) ja aidoista. Meidän talosta tulee tietysti musta, väreistä paras. (toim. huom. tähän Insinööri sanoi "tuleeko siitä musta, hmm?". Raukka ei tiedä omaa parastaan).

Hommat etenee, vaikka hitaalta tuntuu. Aikomuksena on laittaa rakennuslupa sisään tammikuun loppuun mennessä. Tammikuun 2017, jos tarkennusta tarvitaan.

Lokakuu 2016
Valoa tunnelin päässä! Olemme saaneet käsiimme tarjouksen, joka on tehtävissä. Budjetti näyttää sittenkin olevan mahdollinen. Tehdään vielä yksi säästökierros, jossa taloa pienennetään ulkomitoiltaan. Sisällä tämä tarkoittaa olkkarin aukon poistamista. Piharakennuksen osalta luovutaan ainakin nyt pihasauna-unelmasta ja jätämme sen sittenkin vain vajaksi ja autosuojaksi. Piharakennuksen rakentaminenkin saattaa jäädä myöhemmäksi.

Päätalon pohjapiirros ja ulkomuoto menevät kuitenkin jatkuvasti paremmaksi (kolme ylimääräistä tilaa!) ja hyviä kumpppaneita alkaa löytyä. Tutustumme alueen naapureihin ja kaikki on ihan supermukavia. Lapsille löytyy saman ikäisiä kavereita ja meille skumpasta puhuvia kanssarakentajia. Tästä tulee niin siistiä!

Edessä on suunnitteluvaiheen loppurutistus. Uudet kustannukset vielä kehiin ja sitten rakennuslupaa hakemaan.

Syyskuu 2016
Hyvä siitä tulee, mutta kallis. Maanrakennustöiden triplaantuminen tai enemmän sekä piharakennuksen mukaan tuleminen heittää rajuja haasteita budjettiin. Kummallisesti kahden talon rakentaminen kalliolle on kalliimpaa kuin yhden hiekalle, kuka olisi arvannut (toim.huom sarkasmia). Suunnitelmia väännetään, tarjouspyyntöjä lähetellään ja aina välillä nähdään jopa valonpilkahduksia. Moni asia on kuitenkin menossa uusiksi oman työn osuudesta koko projektin hallintaan ja ehkä jopa talon rakenteisiin. Näillä papereilla ei taloja vielä rakennettaisi, etenkään ilman täysin ennustettavaa palkkatuloa. Niin, minähän ryhdyin tämän kuun alusta yrittäjäksi. Ihan vain ettei tämä liian helppoa olisi.

Lokakuusta on tulossa päätösten kuukausi: on valittava kumppanit, talon rakenteet ja lopulliset piirustukset.

Elokuu 2016
Ensimmäinen tapaaminen tontilla saman luottoarkkitehdin kanssa (joka toteaa heti "Ootte te aika haastavan tontin ostanu"). Ekat luonnokset syntyy paperille. Tuleepa hieno! Tuleepa kallis. Oh shit. Rakennusvalvojan ensimmäinen tapaaminen myös, yllättävän paljon vihreää valoa. Hyvää palvelua Helsinki! Rinnetontille kannattaisi tehdä kellari, mutta viime kerrasta on jäänyt aika syvät arvet...

Suunnitelmien pyörittely tuntuu lopulta yhtä vaikealta ja ikuiselta projektilta kuin viimeksikin. Täytyy vaan jaksaa muistaa että "hyvä siitä tulee"..

Heinäkuu 2016

Poreilevaa intoa, tästä se taas lähtee! Tehdään talkoovoimin vähän tontin raivausta, pahimmista puskista eroon jotta näkee kunnolla suunnitella (ja näkee kaiken sen kallion). Talon sovittelua tontille sketchupilla ja pohjan miettimistä. Piharakennukseen sauna vai autotalli? Mihin rahat riittää? Ja onpa tämä upea paikka, hyvänen aika. Niin hienoa.


Kesäkuu 2016
MEILLÄ ON UUSI TONTTI! Hyvänen aika! Ihanan tontin tarjous hyväksyttiin ja unelma onkin taas hengissä. Huh.

Toukokuu 2016 
Uskomattoman yllätyskesän keskellä (melkein 20 astetta ja aurinkoa!) myymme tontin. Keskellä kuumaa iltapäivää istumme pankin hiljaisessa konttorissa ja paperille kaartuvat nimet sinetöivät homman. Espooseen ei nouse meidän taloa. Kättelemme ja onnittelemme, vellomme itse ristiriitaisissa tunteissa. Mitä me nyt tehdään?

Alle viikossa uusi toivo kuitenkin viriää, ja kevät muuttuukin pikkuhiljaa tutun tuntuiseksi: on kivien potkimista, kallion mittailua ja budjettien arpomista. Ehkä vielä kuitenkin?

Huhtikuu 2016 
Juoni sen kuin sakenee. Keskustelut ajautuvat yhä tiukempiin umpisolmuihin ja toivo hiipuu. Vastailemme tontista kiinnostuneille ostajaehdokkaille raskain sydämin, vaikka se tuntuu kamalalta. Ette te tätä saa, tämä on niin hieno! Mutta kun eihän mekään tähän saada rakennettua..Elämä on yhtä Sofian valintaa.

Huhtikuun 27. päivä hyväksymme erään ostajan tarjouksen. Se oli nyt tässä.

Maaliskuu 2016 
Homma on seis kuin pappajopo talvella. Kellariton talo on suunniteltu (ja se on loistava!), mutta se ei kelpaa naapureille. Olemme pattitilanteessa: emme voi suunnitella muuta, emme voi edetä tässä tilanteessa. Tontti on varmuuden vuoksi myynnissä jo nyt, paperien mukaista rakennuslupavaihetta suunnitellaan tilanteesta huolimatta. Omat synttärit, pääsiäinen ja kaikki vapaa-aika menee murehtiessa, eivätkä oikeat rakennusmurheet ole vielä edes alkaneet.

Helmikuu 2016 
6. helmikuuta tavataan ekaa kertaa naapureita kuulemisen merkeissä. Alku on lupaava, mutta vielä jännittää.

20. helmikuuta kaikkien naapureiden nimet paperissa, mukaan lukien oman tontin tyyppien! JES! Lupa voisi mennä sisään nyt, mutta...jostain pitäisi löytää ylimääräiset sata tonnia tai muuttaa suunnitelmia kokonaan. Sen lisäksi että talosta tuli jäätävän suuri, yllätyksiä alkaa löytyä joka nurkasta jo suunnittelupöydällä. Pohjaveden korkeus on aliarvioitu parilla metrillä ja joudutaankin miettimään, miten rakennetaan talosta uima-allas. Edessä on isoja valintoja: Kestääkö talous tätä täysin räjähtänyttä budjettia vai vedetäänkö suunnitelmat isolla kädellä uusiksi?

28. Helmikuuta: Talon uusi, kellariton suunnitelma menee draftina arkkitehdille. Ei kestä talous, kellarista taidetaan luopua. Sniff ja huh.

Tammikuu 2016 
Vuosi alkaa toiveikkaissa tunnelmissa: vaikeimmat suunnittelupähkinät alkavat rakoilla kuoristaan, kaupungin rakennuslupavalvoja antaa vaaleanvihreitä valoja tärkeisiin asioihin, naapureiden kanssa on löydetty puolitie ja rakennuslupapiirrokset saavat vihdoin edetä. Tavoitteena luvan jättö heti helmikuun alkuun!

Joulukuu 2015 
Ne viimeiset kymmenen metriä, tai siltä tuntuu. Siis suunnittelun osalta, sen jälkeen alkanee vielä seuraavat 1000 kilometriä. Mutta ensin, kohti rakennuslupaa. Talo on kuun alussa edelleen liian kallis mutta aivan sairaan hyvä, vielä entistä parempi. Tulevien naapureiden kanssa on erimielisyyksiä meidän suunnitelmista, ja välillä tuntuu ettei kompromissia voi löytyäkään.

Miten tästä ikinä päästään lupaan asti?

Marraskuu 2015 
Ensimmäinen kustannustarjous oli noin 50.000€ yli. Suunnitelmat meni osittain uusiksi, mutta toivo viriää: ei tämä hirveän kaukana ole. Myös maapohjatutkimus antoi häkellyttävän toiveikkaita tuloksia: Hiekkaa, ei vettä, ei hirveästi ainakaan kalliota. Tilanne vaikuttaa pelottavan hyvältä.

20.11. On nyt virallisesti merkkipäivä. Silloin sähköpostiin kilahti luonnokset, jotka näyttävät jo joltain sellaiselta, jota haluamme rakentaa. Ensi viikolla luvassa kaupungille esittely. Pitäkää peukkuja.

Lokakuu 2015
Arkkitehti valittu, briiffattu ja valjastettu töihin. Tontin kauppa ja hallinnanjakosopimus vihdoin maalissa! Kuun lopussa tähtäimessä maapohjatutkimus ja vanhan rakennuksen purku. Todellisuudessa talo seisoo hienosti paikallaan vielä Halloweenin tohinoissa, mutta maapohjatutkimus on tehty ja JES: se sanoo että pohja on pääosin hiekkaa tai moreenia, ei savea eikä ainakaan pääosin kalliota.

Kuun lopussa löydetään arkkitehdin kanssa Se Oikea Suunta ja talon oikea suunnittelu alkaa. Heti marraskuun alussa laitetaan piirustukset tarjouskierrokselle talovalmistajille. Tilanne on aika kutkuttava: Talo tuntuu muotoutuvan melko täydelliseksi ja näyttää aivan helvetin kalliilta rakentaa. Kohta nähdään mikä tilanne oikeasti on.

Syyskuu 2015
Tavataan muut minitontillemme muuttavat perheet ja huojennutaan: ne on tosi mukavia ja niilläkin on lapsia. Kaikilla on samantyyppiset talosuunnitelmat ja kiistoja ei tunnu syntyvän, vaikka edessä on pelottava hallinnanjakosopimus. Muutama viikko väännellään sopparin sanakäänteitä (mitä aitoja, minkälaisia taloja, mihin roskikset?) ja edetään kohti varsinaista tonttikauppaa.

Mietitään talon ulkoasua ja sisätiloja, haetaan arkkitehtiä ja rakkennuttajaa.

Elokuun viimeinen viikonloppu 2015
Käytyämme ehkä sadassa asuntonäytössä, potkittuamme ainakin kolmea tonttia ja turhauduttuamme totaalisesti koko epämääräiseen tilanteeseen, jossa kaikki vuokrakodista kerrostaloasuntoon ja kartanoon Kirkkonummella on auki, se tapahtuu. Oikotielle pompsahtaa tontti, joka ei tullut hakuvahteihin. Käymme heti katsomassa juuri myyntiin tullutta, Espoossa sijaitsevaa pientä plänttiä. Lenkkeilemme lähimaastossa ja tehdään samantien päätös: tämä me otetaan. Sunnuntaina tehdään tarjous, maanantaiaamuna sähköpostissa makaa meili "Hyväksymme tarjouksenne". Tästä se alkaa.

Tällä sivulla kootusti koko 2015 alkaneen, 2016 keväällä päättyneen, ja kesällä 2016 uudelleen henkiin heränneen taloprojektin kulku. 2017 r...

Facebook-kommentit

Muut kommentit

17 kommenttia :

 1. Ryhmärakentamista? Tsemii �� onneksi on hallinnanjakosopimus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei vaan kolme taloa vaan yhtä aikaa eri projekteina :)

   Poista
 2. Olisi kiinnostavaa kuulla, kuka teillä laatii budjetin? Arkkitehtikö? Oletteko te siis noilla kuvilla sitten kysyneet jo talovalmistajilta tarjousta muuttovalmiista talosta? Ilmeisesti kyllä, jos tiedätte että talo on vielä liian kallis.

  Olisi kiva kuulla vähän enemmän näistä kokemuskia, koska itselläkin kohta käynnistyy rakentaminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Budjettia ei ole varsinaisesti laadittu..on todettu että tämän verran on maksimissaan rahaa ja lähdetty sitten suunnittelemaan :) Talo rakennetaan hieman erikoisella menetelmällä (CLT:stä, siitä lisää myöhemmin), joten ollaan oltu aika alusta asti tulevan talon valmistajan ja rakennuttajan kanssa tosi tiheästi keskusteluissa. Ja kyllä, laitettu näitä kuvia ja muita arvioitavaksi aina sitä mukaa kun muutoksia tulee. Nyt kuvat on jo melkein lupavaiheessa ja ne on taas rakennuttajan tarkasteltavana, joten jännittää ihan pirusti mikä nyt on loppusumma. Ollaan taas keksitty sinne vaikka mitä kallista kamaa..

   Poista
 3. Kiva oli lukea teidän tiivistetty rakentamisseikkailu. Teille taisi iskeä rakentamiskipinä viime Asuntomessujen jälkeen? :) Omassa rakentamisprojektissa on kanssa ollut erilaisia vastoinkäymisiä ja haasteita...Vuosi on jo suunnitteluvaiheessa junnattu ja tuntuu että mitään ei ole tapahtunut, rahaa on kyllä saatu palamaan. Useamman kerran olen stressipiikin saatuani ajatellut että nyt tää tontti lähtee myyntiin, mä jaksa enää päivääkään. Mutta ehkä joku päivä talo tulee valmiiksi ja saan elää velkavankeudessa elämäni ehtoopuolelle saakka :)

  Paula R.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että maistuu! Tästä se vasta lähteekin :) Rakentamiskipinä oikeastaan oli jo kauan sitä ennen, meillä oli ehkä tontti jo ostettuna silloin..? En muista, ehkä ei :D Mutta kun markkinalta ei sopivaa löytynyt niin pitää kai rakentaa. Hauskaa että tekin olette tässä hommassa, ihan samoissa syvissä vesissä täällä uidaan!

   Poista
 4. Jokos talon materiaali on hahmoittunut? Jokereina voisi vielä harkita vaikka eps-harkkoja, 20-luvun tyyliin täystiilitaloa, tai clt:tä henkisesti läheistä laminoitua hirttä, kenties vieläpä pystyhirren muodossa?
  Onneksi ei tarvii ite päättää ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei vielä ihan. noista jokereista hirret (etenkin pysty) on ollut ajatusvalikossa, mutta kyllä nyt pahasti näyttää siltä että budjetti vie meidät ihan vain rankarunkoiseen..

   Kiitos "tsempeistä" :D

   Poista
 5. Moi! Olemme vaimoni kanssa juuri hankkineet itsellemme tontin ja on ollut kiva lukea teidän projektistanne täällä, varsinkin nyt kun olemme itsekin aloittelemassa omaa hankettamme. Olemme jonkin verran pyöritelleet alustavia kustannuslaskelmia ja luonnoksia rankarakenteisesta talosta. Kiinnostus on kuitenkin herännyt CLT rakentamisen suuntaan. Oliko CLT rakenteen hylkäämisen syy pelkästään hinta vai oliko siinä muitakin haasteita? Jos vertaa esim. rankarakentamiseen, onko CLT huomattavasti kalliimpaa? Jos saa kysyä, niin olisi kiva tietää minkälaisista neliöhinnoista ovat valmistajat/rakentajat puhuneet?

  Voimia rakentamiseen :)

  t. Niko

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Kiva kuulla että meidän projekti on kiinnostanut ja onnea teille rakennusprojektiin! CLT on ihan sairaan siisti materiaali, mutta kärsii vielä Suomessa markkinan epäkypsyydestä. Käytännössä hinnat on tosi korkeat vielä ja laatu ei ole ehkä ihan priimaa (tulee paljon halkeamia yms). Meille kävi niin että keskusteltiin tosi pitkälle Olamentin kanssa, joka sai hinnat lopulta tosi alas puristettua (reilusti alle 2500€) mutta sitten meitä alkoi epäilyttää ja he menikin konkkaan heti sen perään :/ Muita rakentajiakin on, mm. Settle, mutta nämä eivät joko halunneet tarjota meille ollenkaan tai olivat liian kalliita. Huhujen mukaan eräskin ottaa 4000€ ylöspäin per neliö.

   Ongelma siis viime kädessä oli tekijöiden puute. Jos jotain sattuu valitulle toimittajalle, kuka jatkaa? Tekijöitä on vähän ja ovat kalliita.

   Seuraava talomme (HAHA) on ehdottomasti CLT. Luulen että markkina on parin vuoden sisällä riittävän kypsä. CLTn ei pitäisi olla rankarunkoista kauheasti kalliimpi mutta tällä hetkellä vielä on.

   Poista
  2. Kiitos vastauksestasi. Totta, jos tekijöistä on pulaa varmaan jo sekin kasvattaa kustannuksia melkolailla. Tuota riskiä että jää kesken en ollut edes ajatellut, se on yksityiselle rakennuttajalle aika paha. Materiaalina erittäin kiinnostava ja toivon todella että sillä on tulevaisuutta Suomen markkinoilla. Harkitsitteko koskaan ulkomailta, esim. Saksasta tilaamista? Ei ehkä ekologisesti paras vaihtoehto ja rahti tulee tietysti kalliimmaksi, mutta voisi ehkä olla laadultaan parempaa. Ei tietenkään poistaisi ongelmaa rakentajien puutteesta. Oletteko muuten päätyneet tekemään rankarakenteen suurelementteinä vai pitkästä/pre-cut tavarasta?

   t. Niko

   Poista
  3. Ei me koskaan edes harkittu, koska yritettiin rakentaa täysin avaimet käteen alunperinkin :D Ongelma CLTssä ylipäänsä ja erityisesti itse tilatessa on CLTn tarkkuus. Se on siis liian tarkkaa. Perustuksen tekijöillä yms on hankalaa kun CLT levy ei anna millinkään vertaa anteeksi.

   Me päädyttiin tekemään pre-cut, koska meidän talo on nyt sitten kuitenkin kuulelmma niin erikoinen, ettei elementeillä voi..

   Poista
 6. ps. tosi hienon näköinen talo!

  t. Niko

  VastaaPoista
 7. Onnea talokaupoista ja tervetuloa saarelle! Meillä perustukset juuri tehtynä, parin viikon päästä alkaa taloa nousta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! ja anteeksi että vastaus on jäänyt, en tiedä miksi..?

   Poista
 8. Kiinnostava tarina teidän rakentamiselle. Ihan uskomantonta, että tontti pitää ekana myydä, kun ei pääse talosta sopimukseen naapureiden kanssa. Olisi kiinnostavaa tietää, missä tämä tontti oikein sijaitse Espoossa, kun itsekin on katsellut tontteja.

  Mihin päin Helsinkiä te nyt rakennatte? Toivon mukaan tulee paljon kuvia blogiin! Keneen talotoimittajaan olette nyt päätyneet pre-cutissa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvia tulee varmasti jahka päästään tästä käyntiin! Talo nousee itä-helsinkiin ja talon palaset tulee Kastellilta.

   Poista

Kerro vaan, ihan rohkeasti.